Przejdź do KONTAKT

Rezydencja Ewy Machnio

czerwiec – wrzesień 2017
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Głuchych
im. Jana Siestrzyńskiego

Próba zdefiniowania przestrzeni wspólnej w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Głuchych jest powodowana chęcią przyjrzenia się temu specyficznemu miejscu (szkoła, internat) pod kątem współbycia i współdziałania przebywających tu uczniów i jednocześnie mieszkańców.

Sama przestrzeń podzielona jest pod kątem funkcjonalnym na dwie części: sale do nauki i internat, w którym mieszka większa część uczniów. Obie przestrzenie dzieli i łączy jednocześnie przeszklony korytarz, z którego można wyjść na wewnętrzne patio, niewielki ogród. W takim miejscu łatwo można wyrobić nawyki. Łatwo się do niego przyzwyczaić i przywyknąć. Automatycznie je odbierać i automatycznie się w nim poruszać. Jednocześnie będąc tak intensywnie i długotrwale w określonym miejscu, dążymy do znalezienia w nim własnej odrębności, zapewnienia sobie prywatności. Chętnie zagarniamy wszystko, co jest przyjemnie moje, własne. W takiej intensywnej różnorodności „moje”, trudno jest wyłonić, co „wspólne”, „nasze”.

Projekt O!SWÓJ w Ośrodku dla Głuchych zakłada próbę znalezienia – powołania takiego miejsca jako przestrzeni autentycznego spotkania, wspólnego doświadczania i współbycia. Finałem projektu było zbudowanie platformy rezonującej dźwięki, które można odczuwać całym ciałem. Była to odpowiedź na marzenie uczniów o doświadczeniu dźwięku.

Wydarzenie w ramach projektu O!SWÓJ

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Projekt współfinansowany ze środków m.st. Warszawy

NEWSLETTER

Zapoznałem się z polityką prywatności